İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden toplu sözleşme kararı

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 25 Ağustos 2010 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İZMİR Büyükşehir Belediyesi, 3 bin 500 memuru kapsayacak toplu sözleşme yapma kararı aldı. Sözleşme, AK Parti'nin memurlara toplu sözleşme yapılması için 12 Eylül referandumuna ?Evet' propogandasına karşı, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin CHP'li Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun kararıyla referandum öncesinde imzalanacak. Kocaoğlu, belediyeye çalışan taşeron şirket işçilerini de belediye şirketlerinde istihdam edeceklerini açıkladı.

Büyükşehir Belediyesi'nde örgütlü Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Emekçileri Sendikası (TÜM BEL-SEN), yıllardır verdiği toplu sözleşme mücadelesini kazandı. İlçe belediyelerin sendikayla yaptığı toplu sözleşmeyle memurlara 350- 600 TL alasında değişen aylık maddi destek vermesine karşın Büyükşehir Belediyesi, yasal mevzuatta yeralmadığı gerekçesiyle bugüne kadar direndi. Sendika, oturma, iş bırakma gibi pek çok eylem yaptı. Belediyelerin yaptığı toplu sözleşmeler ve memurlara ödediği paralarla ilgili Temmuz ayında geçmişe yönelik af çıktı. Bunun üzerine çalışmalarını hızlandıran TÜM BEL-SEN, Başkan Kocaoğlu'yla yeniden görüştü. Bununla yetinmeyen TÜM BEL-SEN Başkanı Vicdan Baykara ve şube başkanları, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İzmir milletvekillerinden de destek istedi.

TÜM BEL-SEN'in toplu sözleşme mücadelesi, özellikle 12 Eylül'deki referandum propoganda dönemiyle birlikte umut vermeye başladı. Ak Parti'nin memurlarla toplu sözleşme hakkı için anayasa değişiklik paketine ?Evet' propagandasına başlaması, CHP'yi harekete geçirdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da bürokratlarından yeni bir değerlendirme istedi. Danışmanlarıyla da görüşen Kocaoğlu, bugün sabah saatlerinde sendikacıları çağırdı. Yapılan görüşmede toplu sözleşme imzalama kararı aldığını açıkladı.

Aziz Kocaoğlu, TÜM BEL-SEN Genel Başkanı Vicdan Baykara, İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Yaşar Gül ve diğer sendikacılarla birlikte, belediye önünde toplanan memurlar ve basın mensuplarına açıklama yaptı. Kocaoğlu, ?Şu andan itibaren toplu sözleşme görüşmelerine başlıyoruz. 2- 3 gün veya en fazla 5 gün içinde toplu sözleşmeyi imzalamak istiyoruz. En kısa sürede bitiririz. Giderek iyileşecek periyotta Türkiye Cumhuriyeti ve belediye ekonomisinin hem işçi hem memura verebileceği maksimum parayı sizlere veririz. Hayırlı olsun? dedi. Kocaoğlu'nu alkışlayan memurlar günün anısına birlikte fotoğraf çektirdi.

TÜM BEL-SEN Genel Başkanı Vicdan Baykara ise uzun zamandan beri İzmir Büyükşehir Belediyesi'yle görüştüklerini, etkinlikler yaptıklarını, ancak bugüne kadar olumlu adım atamadıklarını söyledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin önemli bir adım attığını ve toplu sözleşme görüşmelerini başlattıklarını dile getiren Baykara, ?Türkiye açısından da önemli bir adım. İzmir önemli bir merkez. Büyükşehir Belediyesi de çok önemli bir kurum. Kısa sürede imzalayacağız? dedi.

Büyükşehir Belediyesi ve TÜM BEL-SEN toplu sözleşme görüşmelerinde, memurlara maaşlarına ek aylık maddi destek tutarı belirlenecek. Sözleşmenin, İzmir Enternasyonal Fuarı açılışı için İzmir'e gelecek CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da bulunması için 3 günde tamamlanmasına çalışılacak. Sözleşme 27 Ağustos'a yetişmese de 12 Eylül referandumu öncesi KESK Genel Başkanı Sami Evren'in de katılımıyla yapılması planlandı.

TAŞERON KALMAYCAK

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, memur toplu sözleşmesi yanı sıra taşeronlaşmayla ilgili de çok önemli bir karar açıkladı. Kocaoğlu, Büyükşehir Belediyesi'nde taşeronda işçi çalıştırmayacağı hedefiyle yola çıktığını belirterek, bunun yüzde 50'sini gerçekleştirdiğini söyledi. Bu sabah önemli bir karar aldıklarını açıklayan Kocaoğlu ?Artık, eskiden taşeron şirketlerin kazandığı tüm hizmet alımı ihalelerine belediye şirketleri girecek. Dolayısıyla yeni ihalelerle birlikte belediyede taşeron işçi kalmayacak. Belediye birimlerinde çalışan tüm taşeron işçilere bunu duyurmak istiyorum? dedi.

Kocaoğlu'nun aldığı kararla birlikte park ve bahçeler, çevre sağlığı, huzurevi, Eşrefpaşa Hastanesi başta olmak üzere belediye birimlerinde görev yapan 2 bin taşeron işçi, ihaleleri kazanacak belediye şirketlerinde istihdam edilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber